onsdag, januari 23, 2008

Snow day, plugg, boende och mat

how was your snow day? så stod det i ett sms jag fick i fredags. Det var första gången jag kom i kontakt med begreppet snow day.
Snow day är första dagen det snöar i Asheville, då stänger skolan. Mitt svar gick, översatt, något i den här stilen: Det snöade så jag satt inne och gjorde läxor, man vill ju inte vara ute när det snöar. Uppenbarligen är det inte speciellt vanligt att det snöar i Asheville trots att det ligger i bergen på över 1000 möh. Bergen förresten, jag ser inte skogen för alla träd... eller bokstavligare talat, man ser verkligen inte bergen för alla kullar. Nåväl, det var en parentes. Snö är såpass ovanligt och vägarna hit är så branta att när samhället lamslås av fyra cm snö så stänger skolan för att inte de pendlande stundeter och professorer ska behöva riskera livet i traffiken. Därför är det ett begrepp - Snow Day, jag har i efterhand hört att elever i ren glädjeyra (eller var det annan utomstående (mer eller mindre kemisk) påverkan) streakade (sprang nakna) över innergården i snön. Jag som kommer norrifrån, uppenbarligen bortskämd med snö, tyckte inte snöandet var något vidare utan tog istället tillfället i akt att plugga.

Pluggandet. Hittills på en nivå jag inte upplevt tidigare. Plötsligt förstår jag innebörden av "heltid". Ännu har jag inte upplevt en vardag där jag med gott samvete kunnat ha ledigt något alls mellan 07.00 och 18.00. Här följer en upptäckning på vad jag just nu läser, kanske inte så kul (haha, jag behöver robert gustafsson till min hjälp för att göra denna lista ens genomlevnadsbar) men så här ser mitt studieliv ut just nu:
Philosophy200: "Introduction to Ethical Theories" - I denna medryckande kurs vandrar vi i kända filosofers fotspår. För tillfället läser vi Aristoteles mästerverk "Ethica Nicomachea". En bok som aldrig var avsedd att ges ut, den är tydligen skriven mer som anteckningar för ett föredrag på ämnet, kompilerad av Aristoteles son Nicomachea. Får jag någon gång böldpest så ska jag ge den första bölden namnet Aristoteles och den andra får bli Nicomachea... När vi med tårar i ögonen (av glädje) säger adjö till Ethica Nicomachea så väntar nästa kioskvältare bakom hörnet. Immanuel Kants två bladvändare "Lectures on Ethics" och "Grounding for Metaphysics of Morals". Efter en snabbis i Utilitarismens förlovade värld avslutas kursen med det spännande avsnittet "Lesbian Ethics".
Philosophy309: "Applied Ethics - Medical Ethics" - I en grupp på sex elever är det inte lätt att gömma sig i ett hörn och flyta med strömmen. De övriga fem är antingen filosofi-majors eller sjukhusanställda som läser kursen för nöjes skull. Vilket förpassar mig till ett stadium av permanent underläge på tre plan. 1) jag har linguistiska besvär 2) Etik? 3) Vad sjutton är "Subarachnoid hemorrhage". Böckerna är dock här ett trevligt undantag och relativ lättlästa om än vidlyftiga i avseende på antal sidor att läsa mellan lektionerna.
Philosophy303: "Philosophy of Religion" - Här är jag verkligen borta. Yadda yadda jibborish concludes yadda yadda thus all men born yadda bluff. Ska ha en muntlig presentation på ämnet "faith and reason", baserad på en artikel skriven då förra seklet låg i sin vagga, om en och en halv vecka. Kan ju bli... intressant. Kurslitteraturen suger.
Sociology302: "Sociology of religion" - Vår koreanska professor Lee spände ögonen i klassen första lektionen och deklarerade med allvarlig stämma att elever som hade en fast grundad tro på något som hade med organiserad religion att göra skulle få svårt att kunna tillgodogöra sig kursen eftersom den ifrågasatte och granskade just detta sociala fenomen. Nästa grupp som skulle få svårt var de som aldrig läst en kurs i sociologi innan. Jag som tillhör en ytterst utsatt kombination av dessa två var med ens redo att gå och skriva in på nån annan kurs. Nybörjarkurs i balett kanske? Under en presentationsrunda svamlade jag något om religiöst arv efter statskyrkan och att man undervisade i religion på svenska skolor och plötsligt sken Dr. Lee upp och tyckte att terminen skulle bli spännande med ett så exotiskt inslagg i klassen. Här är boken vi läser inte så dum faktiskt. Vi ska dock läsa en annan bok parallellt och den har jag inte vågat öppna ännu
History373: "Religion in America since 1865" - Mitt absoluta favoritämne hittills. (Fråga mig igen strax innan den 30 januari då första inlämningen är "due") Dr Rodger Payne (så vitt jag vet inte släkt med Max) är en utomordentligt bra lärare. Vi har klassvida samtal i stil med dr John Keating i döda poeters sällskap. Första lektionen handlade om amerikanska inbördeskriget som en religiös tilldragelse. Johannes - jag är inte så bra på att rita och berätta men i korthet gick det ut på liknelser mellan Julia Ward Howes "Battlehymn of the republic" som beskrivning av kriget och andra religiösa events. "In the beuty of the lillies Christ was born across the sea. With a glory in his bossom that transfigures you and me. As He died to make men holy, let us die to make men Free. While God is marching on." Goosebumps... Lite senare i kursen ska vi ge oss i kast med boken "the God strategy - how religion became a political weapon in america". Tills dess får jag nöja mig med att nogsamt följa blog.beliefnet.com/godometer/ en alldeles för seriös mätare på hur "kristna" de olika kandidaterna i det amerikanska presidentvalet varit den senaste veckan.

Boendet är fortfarande kanon, jag har tillexempel insett att Caroline i själva verket var Caroline och Tanya, nej de är inte tvillingar, jag bara fick för mig att de båda var Caroline. Jag har börjat sätta namn på ansikten och kan ganska väl skilja ut vilka jag känner och vilka jag inte känner nu. De övriga har i stort sett lika mycket läxor att göra som jag så eftermiddagarna är det relativt lugnt i 401 och det ger utrymme för att läsa. Vad gäller en fysisk postadress till mig så tror jag att breven kommer rätt om man skickar till:
Daniel Larsson
One University Heights - Mills Hall 401-D
Asheville, NC 28804
USA

Jag ska när det blir tid och bra väder samtidigt gå runt på skolan och ta lite vybilder så ni får en bild av hur det ser ut här och hur mina vänner ser ut, några har ni kanske redan sett blåa som smurfer...

Tillsist vill jag bara skryta om maten, "the caf" som den kallas öppnar 7.30 varje morgon och serverar då frukostbuffé med sex sorters flingor, engslish muffins, bröd och bagels att rosta, pannkakor, äggröra, bacon och bisquits. Framåt lunch börjar personalen trilla in och då erbjuds flera avdelingar; italienska avdelning har oftast nån pastarätt i stil med pasta med spenat och grönsaker (som jag åt idag), en disk serverar asiatiskt och det är för det mesta odefinierad god mat där. En disk brukar ha någon form av potatismos med kyckling, köttfärslimpa eller liknande och givietvis serveras alltid, varm korv, hamburgare och pizza. Två grillavdelningar finns också där man kan komponera sin egen grillrätt av lite olika tillbehör som varierar dag efter dag. I hjärtat av kafeterian finns en gigantisk salladsbar med allt från spenat till minitomater och massa frukt (ovanför denna hänger en stor skylt med texten: "when all health breaks loose!"). Inne där man sitter finns en stor drickadisk med flera sorters läsk, juice, vatten, mjölk och the. Lite vid sidan av finn efterättsbordet med kakor, någon sorts tårta och en mjukglassapparat. Och jag har fri tillgång till detta så mycket jag vill mellan 7.30 och 22.00. Orkar jag inte gå ända bort till kafeterian 150 meter från huset där jag bor så har jag varje dag en gratis meny hos rocky's grill i huset intill mitt...

Oj, det här blev långt, men nu vet ni hur bra jag har det. Nästa gång blir det kanske en genomgång av de närmaste vännerna på skolan.

onsdag, januari 16, 2008

Life goes on.

För det första. 1865. Lillasyster, jag ska ge dig tre alternativ, alla tre hände 1865 men bara en händelse kan konstituera en brytning i amerikansk histora.
1) Lunds botaniska trädgård anläggs
2) Landskrona får järnvägsförbindelser
3) Amerikanska inbördeskriget slutar i och med sydstaternas kapitulation vid Appomattox

Annars har det mesta fortsatt i samma väldigt trevliga hjulspår som de börjat, förutom det faktum att jag har lagt ut mer pengar på kurslitteratur för den här terminen än jag gjort på alla mina terminer vid både högskola och folkhögskola tidigare sammanlagt.

Tydligen är det en snöstorm på väg in och vi kommer få två veckor av kallt väder och snö. Förhoppningsvis ställs kosan mot ett av de liftsystem som finns i närheten på lördag. Foton därifrån kommer att läcka ut på nätet framöver, likaså kommer bilder från kvällens stora event, UNCA bulldogs hemmamatch mot High Point University. Det kommer bli ett party med ansiktsmålning och hela baletten... ja, ni får se.

Jag har insett att min religionsfilosofikurs kommer ha ihjäl mig. Vi har börjat med en snabbgenomgång av logiska argument för dem av oss som inte läst "intro to Logic". Resten av mina flummare till kursare dyker galet in och dissikerar Kants argumentation och jag sitter i min stol och från fyra akademiska våningar längre ner betraktar det hela och undrar vad det är för språk de talar... Efter vi gått igenom denna uppenbarligen enkla övning utbrister vår professor på sin mysiga Indiska engelska "Wasn't that fun?"

Religionshistorian är kul dock. Läraren har hyggligt oamerikansk syn på de olika argument som usa använt genom historien för att gå ut i krig. Religionssociologin är fortfarande lite skrämmande, dock hade jag en trevlig läsestund i min lärobok igår, och om kursen är som boken så har den potential att vara genomlevnadsbar.

Min vänskapskrets ökar exponentiellt, nu till den grad att folk hälsar på mig ute på campus och jag vinkar försynt tillbaka och hoppas på att jag slipper försöker komma på ved de heter och ens i vilket sammanhang jag har träffat dem. Inbjudningar till födelsedagskalas, kaffe på stan och sånt duggar tätt.

Gotta go, kurs på gång.

tisdag, januari 15, 2008

I got stoned

Som den icke-amerikan jag är så hade jag ungefär 73 obekräftade collegefördomar med mig i baggaget när jag klev av bilen efter min 25 timmar långa resa från ytterdörren i stoby till dörren till Highsmith Union Building på Ashville campus of the University of North Carolina. Efter ungefär ett dygn i mitt nya rum hade större delen av dessa besannats. Den genomsnittliga studenten visade sig vara den ölhävande minderåringen som man ser i alla collegefilmer, alla känner alla och campus är som ett stort läger. Lektionssalarna bestod av stolar med o-uppfällbara små skrivskivor och alla preofessorer vill kallas Dr. Efternamn.

Mina upplevelser såhärlångt är odelat positiva. Förutom att för mycket öl gör en del av mina vänner lite för högljudda, dock aldrig oredliga, amerikansk öl är som det som måste komma ut när man spolar av insidan av vanliga ölcisterner med högtryckstvätten. Jag har redan hälsat på säkerligen femtio pers som jag någon gång under terminens gång kommer lära mig namnet på. Mitt rum, eller snarare min pseudolägenhet - 3 r.u.k (rum utan kök) är sedan innan jag kom hit ett hak för en hel drös människor. Ärligt talat är det många som sagt, oh are you the new guy in 401? Jag önskar jag kunde berätta om var och en men det skulle ta för lång tid. Killarna jag bor med är iallafall Chip, min rumskompis (nej, han heter inte chip, jag vet inte vad han heter på riktigt) han pluggar till teaterlärare. I det andra dubbelrummet bor Anthony och Joe. Alla är typ minst fem år yngre än mig...

Idag var första skoldagen. Jag hade lektion i fyra av mina fem ämnen. Dagen började med "introduction to ethical theory" en farligt flummig kurs... killen som satt i stolen brevid mig kom in lite sent och var klädd i turkosa långkalsonger med blåa sportshorts utanpå där han broderat en liten blomma på ena låret. Till detta hade han en kappa som gav ett väldigt "naturligt" intryck. Låååång hemma stickad halsduk i alldeles för många färger och en lika hemma stickad, dock enfärgad, mössa också den med en broderad blomma på. Han satt med en sten på sin bänk som han ömsom drömmande tittade på, smekte, lekte med eller ritade av. Alla hans yttringar i klassen handlade om att vi får all vår kärlek från kosmos och våra själar är en del an en helhet som kopplar oss samman och därför vore det ett svek mot oss själva att göra något omoraliskt eftersom det alltid slår tillbaka på oss själva. I slutet av alla meningar lade han till "or whatever". Han hade en gammal marmeladburk i glas fylld med en okänd brun vätska som han drack av emellanåt. Efter klassen var slut så vände han sig till mig och sa, välkommen till north carolina kompis, här får du en sten från north carolina. Och så kom det till att jag är ägare av hans högt aktade sten. Jag insåg emd ens att jag inte kunde slänga den, den betydde uppenbarligen mycket för sin förra rymdblomma till ägare. Nu heter den Will efter just honom.
I samma kurs går en tjej som förra terminen var utbytesstudent i malmö...
Vidare hade jag "Religion in America after 1865" jag frågade lite förhastat vad som gjorde att dom just satte 1865 som årtal... dumt gjort, ignoranta europé, och jag ska vara från Europa, the continent of history. Nåval, jag hade även religionsfilosofi idag och dagen avslutades med religionssociologi. Efter att ha varit i bokhandeln och införskaffat ungefär hälften av mina böcker ligger notan redan på strax under 300 dollar. Imorgon väntar "Applied Ethics - Medical ethics"

På det hela taget har jag det otroligt bra, jag är redan värvad för ett herrlag till motsvarande korpspelen här på skolan "the intramurals". Två mixlag drar i mig så vi får se var jag hamnar.

Hoppas allt är bra hemma i Sverige.

onsdag, januari 09, 2008

Blog = Dagbok ?

När jag en gång för vad som verkar en evighet sedan först loggade in på blogspot och skapade min egen blog så lovade jag mig själv dyrt och heligt att det inte skulle bli en dagbok. Min blog skulle vara ett virtuellt klotterplank där mina förvirrade tankar kunde ha fritt spelrum. Det skulle inte vara en sida där mina exhibitionistiska villfarelser fick mig att tro att andra skulle bry sig om exakt vad jag gjorde dagarna i ända. Nej, min blog skulle vara en plats där jag fick bubbla på om saker som hänt och företeelser i samtiden.

Därför slits jag nu mellan mina principer. Jag påbörjar i morgon en resa över atlanten (som så många gånger förr). Denna gång är det dock lite annorlunda. Framför mig ligger inte en turné som skall ledas och tre veckors intensivt umgänge med flera av mina bästa vänner. Nu är jag on my own, jag reser själv, kommer fram själv och skall spendera hela min tid där utan någon som jag känner på förhand.

USA, detta land där skolsystemet är så dåligt att man enligt Dane Cook får bra betyg i de lägre stadierna så länge man inte petar ut sina ögon med sin blyertspenna eller spräcker huvudet på en rast genom att springa in i ett träd när man provar att springa och blunda.
Dit åker jag för att plugga. Jag åker till USA för att läsa religion - i ett land som enligt sin konstitution är byggt på religiös frihet, men som i praktiken är mer religiöst styrt än flera av de mest rigoröst religiösa länderna i välden, och i en stat som röstat rött i varje val sedan 1968. Denna udda kombination ska försöka ge mig vad jag behöver för att undervisa om religion i ett land som hade en kristen statskyrka i tusen år och som nu är så rädd för konfessionella inslag av något slag att eleverna snart inte får ha någon lärare som medvetet eller omedvetet kan favorisera någon religion utan de kanske bäst lär sig genom att bara läsa om lite absurda religioner i starkt censurerade böcker och sedan vaggas vidare in i humanismens mysiga tillvaro.

Nåväl, det var en parentes, hoppas inte fel personer läser detta för det omöjliggör väl mig som religionslärare i den progressesiva svenska skolan.

Det gällde blog kontra dagbok. Jag reser alltså iväg till Asheville i North Carolina. (Nej, jag hade heller aldrig hört talas om den staden innan...) och vill att ni här hemma ska kunna veta vad jag har för mig, därför lyfter jag mitt tidigare löfte tillfälligt och tillåter mig att skriva mer som en dagbok under terminen som kommer.

Hoppas ni står ut.

Jag kommer fortfarande finnas på msn och skype om ni vill växla några ord.

So long...